Вы тут

Сусветнай агляд рыбалоўства і аквакультуры

Паводле дадзеных дакладу «Рыбная вытворчасць 2030 года: перспектывы рыбнай гаспадаркі і аквакультуры», апублікаванага сумесна Сусветным банкам, ФАО і Міжнародным навукова-даследчым інстытутам харчовай палітыкі (IFPRI), да 2030 г. на аквакультуры або рыбаводства прыйдзецца каля двух трацін (62%) сусветнай вытворчасці рыбнай прадукцыі.

На думку экспертаў, які расце цікавасць гульцоў да рыбагадоўлі будзе падмацаваны тым, што глабальная здабыча ў рамках рыбалоўнай здабычы дасягнула мяжы ўстойлівага развіцця і істотна павялічвацца ўжо не будзе, у той жа час попыт з боку хутка расце сярэдняга класа, асабліва ў Кітаі, істотна павялічыцца. Найбольш высокімі тэмпамі ў сектары аквакультуры будзе расці вытворчасць тилапии, карпа і сома. Сусветная вытворчасць тилапии, паводле прагнозаў, стане больш амаль у два разы - з 4,3 млн тон на год у 2010 г. да 7,3 млн тон на год у 2030 г.

Аб'ёмы спажываецца ў ежу рыбы, працягваюць расці. На рыбу прыходзіцца 17% спажывання насельніцтвам свету жывёльнага бялку, яна з'яўляецца крыніцай неабходных пажыўных рэчываў, вітамінаў і амега-3 тоўстых кіслот.

У выніку росту попыту і збяднення многіх прамысловых акваторый ад пералавіла сёння ўжо амаль палова морапрадуктаў вырошчваецца штучна. На працягу некалькіх дзесяцігоддзяў аквакультуры паказвае рост, які перавышае 10% у год. Па большай частцы гэты рост прыпадае на краіны Азіі, дзе засяроджана 90% акваферм.

Вытворчасць рыбы і морапрадуктаў ў 2015 г. характарызуецца двума асноўнымі трэндамі: падзеннем коштаў на шматлікія важныя віды і істотнымі зменамі ў структуры гандлю з-за эканамічных праблем галіны.

Як чакаецца, сумарнае спажыванне рыбы ў 2015 г. вырасце на 2,6% да 168,6 млн. Тон. Асноўны ўклад у дадзены рост ўнясе павелічэнне вытворчасці аквакультуры на 5% да 78 млн. Тон і нязначны прырост вылаву на 0,7% да 90,6 млн. Тон. Прагноз ФАО які тычыцца аб'ёмаў сусветнага гандлю морапрадуктамі на 2015 год з'яўляецца станоўчым. Аднак падзенне коштаў на асобныя віды морапрадуктаў, хутчэй за ўсё, прывядзе да скарачэння выручкі вытворцаў. З боку спажыўцоў захоўваецца павышаны попыт. Харчовае спажыванне, на якое прыпадае больш за 85% морапрадуктаў, па прагнозах, вырасце на 2% да 147,5 млн. Тон. Аднак спажыванне на душу насельніцтва вырасце менш, з 20,0 кг ў 2014 г. да 20,1 кг ў 2015 г., з-за запаволення росту даходаў у некаторых краінах, якія з'яўляюцца важнымі рынкамі збыту.

Большая частка прыросту прапановы рыбы была дасягнутая дзякуючы Кітаю, значна павялічыць аб'ёмы вытворчасці рыбы, у прыватнасці ў аквакультуры. У самым Кітаі бачнае спажыванне рыбы на душу насельніцтва на працягу 1990-2010 гг. таксама расло ў сярэднім на 6,0% у год і ў 2010 г. дасягнула амаль 35,1 кг. У астатніх краінах свету прапанову рыбы на душу насельніцтва дасягнула 15,4 кг у 2010 г. (11,4 кг у 1960-я гг. І 13,5 кг у 1990-я гг.). Нягледзячы на ​​імклівы рост бачнага спажывання рыбы на душу насельніцтва ў краінах, якія развіваюцца рэгіёнах (з 5,2 кг у 1961 г. да 17,8 кг у 2010 г.) і краінах з нізкім узроўнем даходу і дэфіцытам харчавання (СНДДП) (4,9- 10,9 кг), узровень спажывання ў развітых рэгіёнах пакуль яшчэ вышэй, хоць гэты разрыў скарачаецца. Значная і якая расце доля рыбы, якая спажываецца ў развітых краінах, імпартуецца ў сувязі са стабільным попытам і скарачэннем аб'ёму вытворчасці ўласнага рыбнай гаспадаркі. У якія развіваюцца краінах аснову спажыванай рыбы складае мясцовая і сезонная прадукцыя, і прапанова рыбы з'яўляецца асноўным звяном рыбнай харчовай ланцужкі.

У 2012 г. з усёй рыбы, рэалізаванай для ўжывання ў ежу, 46% (63 млн. Тон) было ў жывым, свежым ці ахалоджаным выглядзе. У краінах, якія развіваюцца ў цэлым гэтая лічба ў 2012 г. склала 54% усёй рыбы, прызначанай для ўжывання ў ежу. Доля рыбнай прадукцыі, якая падвяргаецца замарозцы ў краінах, якія развіваюцца, ў 2012 г. таксама вырасла на 24%. У развітых краінах гэтая доля ў 2012 г вырасла да рэкорднай адзнакі ў 55%.

Значная, але скарачаецца доля прадукцыі сусветнага рыбалоўства перапрацоўваецца на рыбную муку (у асноўным для кармоў з высокім утрыманнем бялку) і рыбін тлушч (у якасці корму ў аквакультуры, а таксама для ўжывання людзьмі ў якасці харчовай дабаўкі). Гэтыя прадукты могуць вырабляцца з суцэльнай рыбы, рыбных адходаў або іншых рыбных субпрадуктаў. Каля 35% сусветнай вытворчасці рыбнай мукі ў 1994 г. было атрымана шляхам перапрацоўкі рыбных адходаў.

Па-за усялякіх сумневаў, самым буйным экспарцёрам рыбы і рыбнай прадукцыі з'яўляецца Кітай. Разам з тым, пасля 2011 г. ён стаў трэцім па велічыні ў свеце краінай-імпарцёрам пасля Злучаных Штатаў Амерыкі і Японіі. Еўрапейскі саюз (арганізацыя-член), несумненна, з'яўляецца самым буйным рынкам для рыбы і рыбапрадуктаў, і яго залежнасць ад імпарту расце.

ФАО прапагандуе канцэпцыю "Сіняга росту" як ўзгодненага падыходу да ўстойлівага, комплексным, якая ўлічвае сацыяльна-эканамічныя аспекты кіраванні акіянамі і водна-балотнымі ўгоддзямі

Дзяржаўныя інтэрнэт-рэсурсы